04_begraafplaats Vroomshoop

Begraafplaats Vroomshoop

Begraafplaats Vroomshoop, heette voorheen Rustoord, ingang Vredesplein, met de oorlogsgraven van vijf slachtoffers:
• Gerrit Jan Kerkdijk uit Daarlerveen (gesneuveld 5 april 1945 bij de grote Puntbrug bij de bevrijding van Vroomshoop)
• Harm Harmannes Nieboer (gefusilleerd bij de woning van zijn schoonouders aan de Tonnendijk op 28 september 1944)
• Jan van der Haar (gefusilleerd op 2 maart 1945 in Varsseveld)
• Geert Oosterveen (gesneuveld aan de Eerste Polderweg op 6 april 1945 bij gevechten om de bevrijding van Vroomshoop en Den Ham)
• Hermannus Fokkert (dwangarbeider, overleden op 14 december 1943 in Magdenburg, Duitsland).

Ook is er het graf van de op 5 april 1945 omgekomen Vroomshoopse jongen Herman Zandbergen, die in zijn ouderlijk huis aan de Nieuwstraat door een verdwaalde kogel dodelijk werd getroffen.
Tevens is hier het graf van Wietse Hof, die op de vlucht door een bewaker van kamp Erika werd neergeschoten, ten noorden van de Tonnendijk. Hij overleed op 7 oktober 1944 in het ziekenhuis te Almelo.

Klik op de foto voor een vergroting.

Deze graven staat als particuliere oorlogsgraven geregistreerd bij de Oorlogsgravenstichting. Deze Nederlandse stichting beheert wereldwijd 5000 oorlogsgraven.

 

Nadere achtergrondinformatie over deze vijf oorlogsslachtoffers is elders in deze Memory Route terug te vinden.
Tevens zijn op begraafplaats Vroomshoop de volgende burgerslachtoffers begraven, vermeld op de herinneringsplaquette: Herman Zandbergen (achtergrondinformatie elders in deze Memory Route) en Wietse Hof. Op 7 oktober 1944 werd Wietse Hof op 43-jarige leeftijd op de vlucht door een bewaker van kamp Erika neergeschoten ten noorden van de Tonnendijk in Vroomshoop. Hij is daarna aan zijn verwondingen bezweken in het ziekenhuis in Almelo.
(Klaas Dragt heeft de foto’s van de graven van Herman Zandbergen en Wietse Hof gemaakt, ook te zien op de homepage, waarbij de leden van het 4 mei comité bloemen op deze graven leggen).