20_Bevrijdingsmonument

Bevrijdingsmonument

Impressie van de gijzeling op 5 april 1945.

Bevrijdingsmonument langs het Zwolsekanaal tegenover de parkeerplaats van het bedrijfspand van Eastborn. Dat herinnert aan de zo bewogen bevrijding van Vroomshoop op 5 april 1945 met de gijzeling langs het Overijssels kanaal door de Duitsers van een deel van de Vroomshoopse bevolking, mannen, vrouwen en kinderen. Daar werd op het allerlaatste moment door toedoen van een onbekend gebleven Vroomshoopse vrouw, die de Duitse commandant tot genade wist te bewegen, een massa-executie van 24 Vroomshoopse mannen langs het Zwolsekanaal voorkomen. Het was genade voor oorlogsrecht, want een Duitse ‘Faustregel’ luidde, dat voor elke gesneuvelde Duitse soldaat vijf burgers moesten worden gefusilleerd.

Dit monument met uitbeeldingen van 5 april 1945, ontworpen door John Mulder van Buro Kordaat en vervaardigd door Seine Metaal, beiden uit Vroomshoop, bevat een luistervoorziening (ingesproken door oud-Vroomshoper Alberto Stegeman) en maakt deel uit van de Europese Liberation Route.
Het monument drukt in meerdere bronzen beelden de zo emotionele Bevrijdingsdag van Vroomshoop van 5 april 1945 uit. Op 5 april 2018 is het monument onder grote publieke belangstelling onthuld door een achttal oud-gegijzelden,
in de oorlogsjaren nog kinderen, samen met waarnemend burgemeester Annelies van der Kolk van de gemeente Twenterand.

Van de onthulling van het Bevrijdingsmonument is ook een fotoboek gemaakt met een verslag van het verloop van die dag. Hieronder een impressie.

RTV Oost heeft ook aandacht aan deze gebeurtenis besteed. Bekijk het filmpje hier: https://youtu.be/84pXPS7g5QI

Direct naast het bevrijdingsmonument bevindt zich het Jess-pad, dat deze benaming begin april 2021 heeft gekregen. Dat herinnert aan de codenaam Jess, die de Canadese Manitoba Dragoons voor de bevrijding van Vroomshoop op 5 april 1945 hebben gebruikt.