019

Een waardige herdenking

Een waardige herdenking in Vroomshoop en nu vooruitzien naar 2021.


Natuurlijk, het was een aangepast programma door de beperkingen in relatie tot het coronavirus. De geplande 32ste georganiseerde achtereenvolgende herdenking op 4 mei van de gevallenen op het Vredesplein in Vroomshoop kon niet op de vertrouwde wijze doorgaan. Dat gebeurde uitgerekend op 4 mei 2020, het 75ste jaar van de vrijheid. Toch vond het 4 mei comité Vroomshoop een manier om deze dag van herdenking met eerbied, respect en piëteit vorm en inhoud te geven. Om 18.30 uur was kernwethouder Mark Paters van de gemeente Twenterand aanwezig om namens het gemeentebestuur een krans te leggen bij het monument van vrede, vrijheid en recht. Daarna was het de beurt aan het nieuwe comitélid Suzanne Ekkel voor een kranslegging. Zij deed dat namens alle organisaties, die onder normale omstandigheden elk jaar op 4 mei kransen of bloemen leggen.

De leden van het 4 mei comite Vroomshoop bezochten in de vooravond van 4 mei de graven van gevallenen van oorlog en geweld om daar witte rozen op te leggen. Op de oude begraafplaats Vroomshoop bij het Vredesplein waren dat achtereenvolgens de graven van Gerrit Jan Kerkdijk, Herman Zandbergen, Jan van der Haar, Harm Nieboer, Wietse Hof, Geert Oosterveen en Mans Fokkert. Op de gemeentelijke begraafplaats Dennenhof werd een roos gelegd op het graf van Jan Jacob de Groot. Op die begraafplaats werd in het bijzijn van de familie Hoogland zoals ieder jaar op 4 mei een bloemstuk gelegd op het oorlogsgraf van Tim Robert Hoogland, die in Afghanistan is gesneuveld.
Op de oude begraafplaats Den Ham aan de Molenstraat werden rozen gelegd op de graven van Fenna Koes en daarnaast op de geallieerde oorlogsgraven van Thomas Mair en Kenneth Leslie Owen Blow, die met hun vliegtuig crashten aan de Flierdijk in Vroomshoop. Tot slot werd een roos gelegd op het graf van Nicolaas Huibers op de Rooms-katholieke begraafplaats in Geerdijk.
Na het beieren van de kerkklokken werd door trompettist Johan Vos van de muziekvereniging De Harmonie Vroomshoop op indrukwekkende wijze de Taptoe gespeeld bij het monument op het Vredesplein. Na de twee minuten stilte sloot Johan Vos deze bijzondere plechtigheid zonder publiek af met een couplet van het Wilhelmus.

Velen in Vroomshoop hingen op 4 mei de gehele dag de nationale vlaggen halfstok. Bij het monument van vrede, vrijheid en recht hadden de Bevers van Scouting Azoelen voor passende herinneringssteentjes met teksten over vrede een vrijheid gezorgd. Ook waren er door onbekenden bloemen bij het monument gelegd, als ook bij de vernieuwde plaquette met de namen van de gevallenen. Op 5 mei kon de vlag op het Vredesplein en op vele andere plaatsen weer in top om de herwonnen vrijheid te vieren.
De afgelopen periode waren in etalages van lokale middenstanders creatieve uitingen van de leerlingen van de oudste groepen van de basisscholen over vrijheid te zien en te bewonderen. Op de Facebookpagina van het 4 mei comité was elke dag een gedicht, verhaal of een tekening te zien. Nathan en Emke van groep 7b van de Oranjeschool en Jun Xi van Het Groeipunt vielen in de prijzen. Deze drie ontvingen een mooi boek als welverdiende beloning voor hun inzet en creativiteit.
Het 4 mei comité Vroomshoop kan zich nu na een periode van rust begin volgend jaar gaan richten op herdenken en vieren van 75 + 1 jaar vrijheid in 2021. Onderdelen als de huis-aan-huis-uitgifte van een speciale bevrijdingskrant in de stijl van april 1945 op 7 april, beieren van kerkklokken op 5 april, de bevrijdingsvlaggen en de uitingen van leerlingen van basisscholen zijn gerealiseerd. De Memory Route Vroomshoop 1940-1945 langs dertig markante locaties is afgerond en ligt al op de plank. Het resterende activiteitenprogramma “Jess” kan hopelijk onder betere omstandigheden dan dit jaar van 5 april tot en met 5 mei in 2021 uitgevoerd worden.