28_Geerdijkbrug

Gevechten rondom de Geerdijkbrug

Op 4 en 5 april 1945 werden door de verzetsgroep Vroomshoop rondom de Geerdijkbrug hevige gevechten geleverd, waarbij meerdere Vroomshoopse verzetsstrijders waren betrokken, waarbij Evert Vaartjes. Ze werden bijgestaan door geheime agenten en oud-militairen, die vanuit Engeland gedropt waren, onder wie de onverschrokken Cor den Dekker, die nog onder de Britse veldmaarschalk Montgomery bij de slag om El Alamein in Afrika had gevochten tegen de Duitse bevelvoerder Rommel.
Aanvankelijk bevond de verzetsgroep zich bij de openbare school D aan de oostkant van het kanaal. Op 4 april 1945 werd vanuit die locatie de overkant van het kanaal bestormd en trokken de Duitsers zich voor korte tijd terug.
Op 5 april ontstond een hevig vuurgevecht in de directe omgeving van de Geerdijkbrug, waarbij de verzetsgroep van brenguns gebruik maakte. Er werd zelfs geschoten vanuit het kippenhok van Kosse sr. en de Duitsers maakten tijdens het gevecht gebruik van handgranaten. Tijdens de vuurgevechten sneuvelde zeker één jonge Duitse soldaat. Richting de Eerste Polderweg zetten de gevechten zich bij het bosje van Pots voort, waarna aanvankelijk de bevrijders van de Canadese Manitoba Dragoons verschenen. 

Evert Vaartjes
Manitoba Dragoons

Die werden echter weer snel richting Vroomshoop gedirigeerd, waar de bevrijding ook gaande was. De Canadese bevrijders gaven aan dat ze hun opmars richting Den Ham en Ommen wilden vervolgen. Nadat de veelal nog jonge Duitsers waren verdreven in noordelijke richting ontstond er spontaan een feestje rondom de Geerdijkbrug omdat de bevrijding een feit was. Het zag er zwart van de mensen, die duidelijk opgelucht waren dat de oorlog voorbij was.

Hieronder enkele bijzondere familiefoto’s uit 1939, ten tijde van de mobilisatie, gesitueerd aan de Geerdijk.

Klik op de foto voor een vergroting.