03_Klok met zuil

Klok met zuil

De klok met zuil met de tekst ‘1940-1945’ ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dit oorlogsmonument stond sinds 1948 op de hoek van de Hammerstraat en de Hoofdstraat. Het oorlogsmonument is destijds onthuld door burgemeester Gerrit Bramer van de toenmalige gemeente Den Ham. Er was voor dit monument, dat geen namen van gevallenen bevat, een geslaagde financiële actie onder de lokale bevolking gehouden.

Burgemeester Bramer van de gemeente Den Ham onthulde niet lang na de bevrijding het monument, dat eerst een plaats had aan de Hoofdstraat dichtbij de Tonnendijkbrug.

Begin 1998 is dit monument vanwege de komst van het appartementencomplex Boegstaete verplaatst naar het plantsoen voor Silentium. Op 6 april 1998 vond de onthulling plaats door burgemeester Mr. Bert Meulman van de gemeente Den Ham en ondernemer Jaap Kottier, die als 16-jarige jongen de bewogen bevrijding meemaakte.
Het winkelpand op de hoek van Hammerstraat en Noorderweg van z’n vader van de fa. G.J. Kottier werd toen zwaar beschadigd.

De Hammer burgemeester mr. W. Meulman en Jaap Kottier onthulden de herdenkingszuil met de klok, die een nieuw plaatsje kreeg bij het Vredesplein.

Na de bevrijding was Jaap Kottier ook actief tijdens politionele acties in het voormalige Nederlands Indie. Jaap Kottier, zoon van winkelier G.J. Kottier, was een van de Vroomshopers, die spullen meenamen uit de op 29 juni 1944 ten zuiden van het Zwolsekanaal neergestorte onbemande Amerikaanse bommenwerper B17. Hij werd daarvoor aangehouden en verhoord in het Huis van Bewaring in Hengelo. Jaap kwam toen met de schrik vrij.
Op dit eerste naoorlogse monument staan geen namen van gevallenen. Datzelfde geldt voor het V-monument, waarnaast sinds 2009 wel een plaquette met namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog oorlog en naoorlogse missies is geplaatst.

Vanaf het pand van Kottier en ook vanaf café van Hendrik van den Bosch werd door de NBS-leden hevig gevochten met de Duitse soldaten), waarbij aan Duitse kant meerdere soldaten sneuvelden. Dat was de inleiding tot een gijzeling van de bezetter van een deel van de Vroomshoopse bevolking langs het kanaal.

De nog jonge Jaap Kottier
De klok met zuil in 1998
De klok met zuil in 1998