V-monument Vroomshoop

Lichtjes bij oorlogsgraven

Lichtjes bij oorlogsgraven als opmaat voor het jaar van de vrijheid in Vroomshoop

Op kerstavond werden bij acht oorlogsgraven in Vroomshoop, Geerdijk en Den Ham door leden van het 4 mei comité Vroomshoop acht herdenkingskaarsen geplaatst bij de oorlogsgraven. Dat markeerde tevens het begin van het programma in 2020, het jaar waarin 75 jaar vrijheid wordt herdacht en gevierd.

Op de algemene begraafplaats Dennenhof in Den Ham was dat bij het geallieerde oorlogsgraf van de Vroomshoper Tim Hoogland, die op 20 september 2007 op 20-jarige leeftijd sneuvelde bij een vredesmissie in Afghanistan. Op Dennenhof werd tevens een herdenkingskaars geplaatst bij het oorlogsgraf van Jan Jacob de Groot (41), die samen met 45 andere “Todeskandidaten” op 2 maart 1945 werd gefusilleerd in Varsseveld.  Op de RK begraafplaats naast de Willibrordkerk in Geerdijk werd een herdenkingskaars geplaatst bij het oorlogsgraf van Nico Huibers (58), stationschef en verzetsman uit Mariënberg, die met 116 andere  als represaille door de Duitse bezetter op 8 maart 1945 werd gefusilleerd op de Woeste Hoeve. De plaatsing van deze herinneringskaars gebeurde door Suzanne Ekkel, die onlangs als nieuw bestuurslid het 4 mei comité Vroomshoop is komen versterken.

Op de oude begraafplaats Vroomshoop bij het Vredesplein werden op kerstavond bij vijf oorlogsgraven herdenkingskaarsen geplaatst. Bij het oorlogsgraf van Gerrit Jan Kerkdijk uit Daarlerveen, die op 26-jarige sneuvelde bij de bevrijding  van Vroomshoop op 5 april 1945 gebeurde de plaatsing van de kaars door zijn twee oomzeggers Henk en Gerrit Jan Kerkdijk.

Ook werd een herinneringskaars geplaatst bij het oorlogsgraf van Harm Harmannus Nieboer (33),  gefusilleerd op 28 september 1944 aan de Tonnendijk in Vroomshoop. Dat gebeurde tevens bij het oorlogsgraf van Jan van der Haar (31), die samen met Jan Jacob de Groot en anderen op 2 maart 1945 in Varsseveld werd gefusilleerd.

Daarnaast werd een herinneringskaars geplaatst bij het oorlogsgraf van Geert Oosterveen (47) uit Beerzerveld, die in een vuurgevecht met de Duitsers de dag na de bevrijding van Vroomshoop aan de Polderweg sneuvelde. Bij het oorlogsgraf van Hermannus Fokkert werd tevens een herinneringskaars geplaatst. Deze Vroomshoper overleed op 40-jarige leeftijd in Magdeburg in Duitsland, waar hij als dwangarbeider tewerk was gesteld.