19_neergekomen B17

Neergekomen B-17

Locatie waar de onbemande Amerikaanse bommenwerper B-17 (het zogeheten Vliegend Fort) met een zachte buiklanding neerkwam op het huidige parkeerterrein van het autobedrijf van Henri Dijk op het adres De Sluis 10 in Vroomshoop.
Het vliegtuig kwam zwaar beschadigd terug na een bombardement in Dresden en tien bemanningsleden waren uit de bommenwerper gesprongen. Het onbemande Vliegend Fort raakte een boomtop en landde met een wonderbaarlijke buiklanding in het aardappelland van Jan Lambers.

Vele vooral jonge Vroomshopers haalden spullen, waarbij uniformen, radio’s, leren jacks en caps van de bemanning, uit het vliegtuig, voordat de Duitsers ter plekke waren. Als de spullen niet werden teruggebracht zou de bekende Vroomshoopse kapper Evert Jan Kuiper (woonde met z’n gezin bij de Grote Puntbrug aan de Oranjestraat) weggevoerd worden door de Duitsers.  

Verschillende Vroomshoopse jongeren, waarbij Jaap Kottier, zijn opgepakt en verhoord bij de Duitse Sicherheitsdienst in Hengelo. Vele spullen, waarbij werden aan de Duitsers teruggeven en kapper Kuiper werd niet weggevoerd.

Grote belangstelling van de plaatselijke bevolking voor het neergekomen toestel

De onbemande Amerikaanse bomenwerper B17, oftewel Het “Vliegend Fort” kwam op 29 juni 1944 met een zachte buiklanding neer op het aardappelland van Jan Lambers ten zuiden van het Zwolsekanaal in Vroomshoop. De gehele bemanning was eerder afgesprongen, waarbij bombardier Bob Hansell. Een halve eeuw later kwam dezelfde Bob Hansell uit Amerika terug op de plaats van de wonderbaarlijke crash. Hij werd gastvrij ontvangen in het huis van Karel Ekkel, een van de Vroomshoopse ooggetuigen. Bob Hansell kon nog steeds niet geloven dat de B17 zo onbeschadigd neer kon komen. Originele foto’s van mevrouw Tebberman-Bos overtuigden het Amerikaanse bemanningslid van de wonderbaarlijke buiklanding van zijn onbemande toestel.