21_neergekomen Mosquito

Neergestorte Mosquito

Op vrijdag 10 december 1943 boorde een Mosquito van de RAF zich in het weiland tegenover het sportcomplex De Bosrand. Piloot Thomas Mair (24) uit Engeland en navigator Kenneth Blow (22) uit Schotland verloren daarbij het leven. De Engelse bommenwerper vloog richting Noord-West Duitsland om daar aanvallen uit te voeren op spoorwegen en andere transportdoelen. Ooggetuigen in Vroomshoop zagen de Mosquito vanaf het noorden aankomen. Er werd door Thomas Mair getracht een noodlanding in het open veld te maken. Daarbij raakte het vliegtuig een berkenboom aan de zuidzijde van de weg. Het toestel smakte om 14.22 uur met grote snelheid tegen de grond en sloeg daarbij over de kop. Enkele mensen, die in de buurt aan het werk waren, snelden toe. De grotendeels uit hout bestaande bommenwerper vloog in brand, maar omstanders wisten beide bemanningsleden uit de Mosquito te halen.
Een van hen was overleden, maar de andere, waarschijnlijk Ken Blow, leefde nog. Hij heeft nog iets gezegd tegen de omstanders, die echter de Engelse taal niet machtig waren en niet begrepen wat de piloot zei. Nog voordat er medische hulp kwam was Ken Blow overleden. Beide mannen zijn begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Molenstraat in Den Ham.

Thomas Mair
Ken Blow

Om 14.00 uur passeerde een groep Mosquito’s van het 487e Squadron de Nederlandse kust. Daar schijnen twee toestellen verrast te zijn door vijandelijk geschut op de heenweg naar Duitsland. Een collega-vlieger van Thomas Mair was M.L. Frankson, die samen met z’n navigator D.E. Cake naast de Mosquito van van Thomas Mair en Kenneth Blow vloog. Met beide toestellen werd op 10 december 1943 om 14.00 uur radiocontact verloren. De Mosquito van Frankson stortte neer bij Klazinaveen en beide inzittenden kwamen om het leven.

De rechter opname maakte meester Gorter, hoofd van de hervormde school uit Den Ham, vanaf de weg, tegenover de ingang van de huidige voetbalvelden van het sportcomplex De Bosrand aan de Flierdijk in Vroomshoop.
Nadat het toestel de berk links had geraakt vloog het over de kop en vervolgens in brand (kruisje). De linker foto maakte meester Gorter vanaf de Scholle. Op de achtergrond het land waarin de Mosquito crashte. (bron: Gorter)

De Duitsers waren snel ter plekke en alles wat van hun gading was, namen ze mee. Meester Gorter zag nog kans een raampje van het vliegtuig mee te nemen. Dat heeft hij later aan de de moeder van Thomas Mair gegeven.

De Duitsers plaatsen aanvankelijk houten kruizen met de namen van de omgekomen vliegenaars op de graven. Later werden dit geallieerde oorlogsgraven, die zich naast het geallieerd oorlogsgraf van Les Knight bevinden.


(bron: Piet Meijer).

Geallieerde oorlogsgraven op de algemene begraafplaats “Den Ham” aan de Molenstraat in Den Ham. Op deze foto links het graf van Les Knight, in het midden het graf van Thomas Mair en rechts het graf van Ken Blow.