26_Dennenhof oorlogsgraven

Oorlogsgraven op Dennenhof

Op de algemene begraafplaats Dennenhof aan de Dennenweg in Den Ham bevinden zich het oorlogsgraf van Jan Jacob de Groot, gefusilleerd op 2 maart 1945 in Varsseveld (hier herbegraven, voorheen begraven op begraafplaats Rustoord, heet nu begraafplaats Vroomshoop). Zie ook punten 8 en 17 van deze Memory Route.

Ook bevindt zich hier het militaire oorlogsgraf van Tim Robert Hoogland, gesneuveld tijdens een militaire vredesmissie op 20 september 2007 in Deh Rawod, Uruzgan, Afghanistan. Tim Hoogland maakte deel uit van het 13e infanteriebataljon luchtmobiel van de Johan Willem Frisokazerne te Assen. Hij was de elfde gesneuvelde Nederlandse militair tijdens de missie in Afghanistan. In totaal kostte de uitzending aan 25 Nederlandse militairen het leven, onder wie Dennis van Uhm, zoon van de commandant der Nederlandse Strijdkrachten Peter van Uhm. Deh Rawod was met 20 militairen de kleinste Nederlandse basis in Afhanistan.

Het hoofdkwartier met 400 militairen was gevestigd in Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan.
Tim Hoogland is op 1 oktober 2007 met militaire eer begraven op Dennenhof. Zijn naam is vermeld op de plaquette met daarop de Vroomshoopse gevallenen op het Vredesplein in Vroomshoop. Tim Robert Hoogland is 20 jaar geworden.
Beide voornoemde oorlogsgraven zijn speciaal aangegeven.

Jeanine de Jong en Mariska Eggens, leden van het 4 mei comité Vroomshoop legden op 4 mei 2020 een roos op twee graven op de algemene begraafplaats dennenhof in Den Ham.

Jeanine deed dat op het geallieerde oorlogsgraf van Tim Robert Hoogland.
Mariska deed dat op het particuliere oorlogsgraf van Jan Jacob de Groot.

Foto’s: ¬© Erwin Heuver.