24_Fenna Koes

Over Fenna Koes

Hier aan de Kolenmieten, op de hoek met de Petersweg, werd de 13-jarige Fenna Koes op 6 april 1945 dodelijk getroffen door vijandelijk geweervuur. 
Bij de familie Koes was op last van de burgemeester van Den Ham tevens het gezin Weiers uit Lobith ondergebracht.  Ook werden er bij de familie Koes en de boeren in de omgeving de nodige onderduikers verborgen. De familie Koes zat op 6 april 1945 tijdens gevechten tussen de Duitsers en de verzetsgroep uit Beerzerveld in een met grote strobalen gemaakte schuilkelder bij de boerderij van haar ouders. De kogels vlogen in het rond en ketsten eerst tegen de schuur. Toen werd er door de Duitsers op de schuilkelder geschoten. Een kogel vloog net langs het hoofd van Mans Koes, geboren op 14 augustus 1936, maar trof wel achter hem zijn oudere zus Fenna, geboren op 3 april 1932, die op slag dood was. Fenna Koes werd nadien uit de schuilkelder gedragen en werd later begraven op de algemene begraafplaats aan de Molenstraat in Den Ham. Het gezin van Jan en Hermina Koes was zwaar getroffen en de vensters van de ramen van de boerderij aan de Kolenmieten werden op 6 april 1945 en de dagen erna dicht gedaan als teken van rouw. Fenna Koes had op haar 13e verjaardag op 3 april 1945 nog een poëziealbum gekregen. 
De naam van Fenna Henderika Koes staat op de plaquette bij het monument op het Vredesplein in Vroomshoop. Ieder jaar legt de familie Koes ter nagedachtenis aan Fenna op 4 mei bloemen op haar graf in Den Ham. 

De plaats van het zo tragische gebeuren op 6 april 1945, waardoor de familie Koes in rouw werd gedompeld.

Het gezin Koes met zes kinderen werd al eerder getroffen door het overlijden van Gerrit Jan op 2-jarige leeftijd en nog een Gerrit Jan, het tweelingbroertje van Fenna, die op 22 december 1932 overleed.

Het graf van Fenna Koes op de oude algemene begraafplaats “Den ham” aan de Molenstraat in Den Ham.

Hieronder een stukje tekst uit de memoires van Mans Koes, de jongere broer van Fenna Koes.

Floris Eising, vice-voorzitter van het 4 mei comité Vroomshoop, legde op 4 mei 2020 een roos op het graf van Fenna Koes.
Foto: © Erwin Heuver.