22_Geert Mulder

Over Geert Mulder

‘s Nachts om drie uur in juni 1944 verricht een Kontroll Kommando uit kamp Erika invallen in enkele huizen aan de Hammerweg in Vroomshoop. Ze zijn op zoek naar mannen die geweigerd hebben zich te melden voor de ‘Arbeitseinsatz’. Samen met Geert Mulder worden enkele anderen opgepakt, slechts één jongeman weet onmiddellijk te ontsnappen: Willem Moddejonge. In tegenstelling tot de normale gang van zaken worden de jongens niet naar kamp Erika, maar naar Kamp Amersfoort gebracht. Daar eindigt voor de nabestaanden van Geert Mulder alle informatie uit de eerste hand.
Wat er precies in Amersfoort is gebeurd, is moeilijk te achterhalen. De Duitsers slaagden er namelijk in aan het einde van de oorlog het zo belastende archief te vernietigen.
Feit is, dat op 8 september 1944 Geert Mulder op een groot transport van 1100 gevangenen richting het concentratiekamp Neuengammme bij Hamburg in Duitsland is gezet. De omstandigheden in Neuengamme waren mensonterend, slechts één op de tien zou deze hel op aarde overleven.
In een schrijven van 1 oktober 1945 van de gemeente Den Ham kreeg de diep bedroefde familie Mulder aan de Hammerweg in Vroomshoop bevestigd dat hun oudste zoon Geert Hendrik Mulder was overleden op 15 februari 1945 in het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.
Hij was 21 jaar.

Direct na de oorlog werd door de Vroomshoopse veldwachter W. de Groot de portefeuille van Geert gebracht. Deze moet hem in Kamp Amersfoort al afgenomen zijn, gezien de gangbare gang van zaken daar.    

Jaren later komt nog het paspoort van Geert boven water. Het is alles wat er overgebleven is. Geert Mulder heeft geen eigen graf gekregen. Om te voorkomen dat daarom mensen anoniem zouden blijven is de Nederlandse Oorlogsgravenstichting  in 1961 in Den Haag begonnen alle slachtoffers op te tekenen in zogeheten Gedenkboeken. Neuengamme wordt genoemd in Gedenkboek 34.

Een begin april 2021 geplaatst herinneringssteentje op de plaats waar huize Mulder zich bevond herinnert sinds 6 april 2020 aan het wegvoeren van deze Vroomshoopse jongeman, die slechts 22 jaar mocht worden.