15_Gerrit Jan Kerkdijk

Over Gerrit Jan Kerkdijk

De Linderbeek langs de huidige Europasingel, dichtbij de Grote Puntbrug. Hier werd in de vroege ochtend van 5 april 1945 verzetsman Gerrit Jan Kerkdijk uit Daarlerveen (26) door geweervuur van bij de Grote Puntbrug verschanste Duitse soldaten dodelijk getroffen. Gerrit Jan Kerkdijk wilde als lid van de NBS vanuit Daarlerveen de verzetsgroep Vroomshoop helpen bij de bevrijding en was op weg naar de Tonnendijkbrug.
Hij moest dat met het grootste offer, zijn leven, bekopen. Gerrit Jan Kerkdijk werd zwaar gewond binnen gedragen in een naburige schuur bij een woning aan het begin van de Vriezenveenseweg, maar medische hulp mocht helaas niet meer baten.
De Gerrit Jan Kerkdijkweg in Daarlerveen herinnert aan deze gesneuvelde verzetsman.

GJ Kerkdijk
Armband van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten
Legitimatiebewijs van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten

Op 5 april 2005 werd door Hendrik Kerkdijk, de broer van Gerrit Jan Kerkdijk, een plaquette onthuld, waarbij naast de bevrijding van Vroomshoop door de Manitoba Dragoons ook het sneuvelen van Gerrit Jan Kerkdijk wordt vermeld.

De bronzen plaquette is al snel verplaatst van de Grote Puntbrug naar de oostgevel van het appartementencomplex De Puntkolk. Op 5 april 2005 is de onthulling verricht door Hendrik Kerkdijk en oud-verzetsman Evert Vaartjes.

Het toenmalige 4 Mei Comité had naast deze onthulling tevens een parade van Keep them Rolling geregeld, met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.
Als letterlijk en figuurlijk toppunt was daar een Flypass van de Koninklijke Luchtmacht, die na 60 jaar met 5 F’16’s met een indrukwekkende flypass boven de Grote Puntbrug een eresaluut brachten.

De naam van Gerrit Jan Kerkdijk staat vermeld op het oorlogsmonument aan de Spoorstraat in Daarlerveen en op het provinciaal monument in Markelo.
Gerrit Jan Kerkdijk heeft zijn laatste rustplaats gevonden op de algemene begraafplaats (voorheen Rustoord) in Vroomshoop.

Klik op een foto voor een vergroting.

Floris Eising, vice-voorzitter van het 4 mei comité, legde op 4 mei 2020 een roos op het graf van Gerrit Jan Kerkdijk. Foto: © Erwin Heuver.