23_Herman Zandbergen

Over Herman Zandbergen

Dit is de voormalige woning van de familie Zandbergen aan de Nieuwstraat, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het gezin Zandbergen heeft gewoond.
Hier werd op 5 april 1945 de 10-jarige Herman Zandbergen dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel bij de gevechten om de bevrijding van Vroomshoop. Herman was de jongste uit een gezin met zes kinderen en verbleef op het fatale moment samen met moeder op de zolderkamer van de woning van het gezin Zandbergen. Er werd direct medische hulp gehaald van dokter Visscher aan de Oranjestraat, maar die kwam te laat.
Het jongetje en jongste broertje in de kleine blauwe overall was dodelijk gewond en niet meer te redden.
De familie Zandbergen had op de Bevrijdingsdag van Vroomshoop een grote slag te verwerken. Herman werd begraven in een familiegraf bij zijn eerder overleden geliefde oma op de algemene begraafplaats Rustoord in Vroomshoop.

De grafsteen van Herman Zandbergen met daarop vermeld 5 april 1945. Dit familiegraf (de oma van Herman Zandbergen is er ook begraven) bevindt zich op de algemene begraafplaats “Vroomshoop”, voorheen Rustoord.


Voor de één een dag van bevrijding en vreugde, voor de ander een dag van groot verdriet. Zeker gold dit voor de zwaar getroffen de familie Zandbergen aan de Nieuwstraat, die zo onverwacht en op zo’n tragische wijze op de Bevrijdingsdag van Vroomshoop afscheid moesten nemen van hun jongste zoontje en broertje.

Jeanine de Jong, algemeen adjunct van het 4 mei comité Vroomshoop, legde op 4 mei 2020 een roos op het graf van Herman Zandbergen.
Foto: © Erwin Heuver.