12_verzetsgroep Salland

Over verzetsgroep Salland

De reünie van de verzetsgroep Stegeren mei 1980 in het Stegerenseveld. V.l.n.r.: Christiaanz, J. Beekman, Cor den Dekker, Geurtze, J. Rutgers, D. Veurink, E. Vaartjes, J. Nieboer, B. Maters, H. Brand, M. de Bruin, G. Niezink. Op de foto ontbreken: R. van Lohuizen en G. van der Haar.

Woning van fam. Timmer (Oranjestraat 9) waar tot medio 1949 de weduwe
Nieboer-Kassies met haar gezin woonde. Jan Nieboer woonde hier, de commandant van de verzetsgroep Stegeren, actief op het droppingsterrein op Het Stegerenseveld, als onderdeel van de verzetsgroep van het district Salland. Met een aantal verzetsmensen onder meer uit Vroomshoop, Den Ham, Daarle en Beerzerveld en enkele gedropte geheime agenten was hij vanaf september 1944 tot de bevrijding ondergedoken in een gegraven hut nabij het droppingsveld het Stegerenseveld in Stegeren bij Ommen.
Naast Jan Nieboer (Jetro of Jan II) waren er de volgende ondergedoken verzetsmensen actief: marconist Jaap Beekman (Maurits), Kees Geurtze, Jan Rutgers (de jonge Buter), Jaap Kolkman (de Kok), Derk Veurink, Evert Vaartjes (Amos), Bertus Maters, Henk Brand (Blonde Henk), Marinus de Bruin, Gerard Niezink, Roelof van Lohuizen, Gijs van der Haar en Johan Rutgers (Buter).
In Stegeren vonden in totaal 14 droppings vanuit Engeland plaats en werden wapens, munitie, proviand en zendmateriaal buit gemaakt.

De verzetsgroep met de foto die hen bijna fataal werd.

Foto droppingsterrein

Afwerpterrein Stegeren.

Gedropte geheime agenten (moesten de komende bevrijding voorbereiden en meevechten met het verzet) waren onder meer Christiaanz en Cor den Dekker.
Dit droppingsveld, notabene onder de rook van het beruchte kamp Erika, kwam in beeld toen na verraad het eerste droppingsveld aan de Loomsweg in Hoge Hexel al na 1 dropping het veld moest ruimen. Er werden in Stegeren naast wapens, proviand etc. en acht agenten gedropt, die naar veilige bestemmingen werden gebracht, onder meer naar de familie de Bruin in Beerzerveld.

Kamp Erika.

De in Hoge Hexel in de woning van schoolhoofd Nieuwboer woonachtige Kapitein Evert Lancker voerde tot z’n sneuvelen op 11 februari 1945 het bevel over de verzetsgroep Salland. Na een vuurgevecht met de Duitsers stierf hij door een eigen kogel in Hoge Hexel. Daar staat aan de Lancker-weg een monument ter nagedachtenis aan kapitein Lancker.

Op weg vanuit Stegeren naar de gevechten van de lokale verzetsgroep om Vroomshoop te bevrijden werd Jan Nieboer (31 toen) op 3 april 1945 neergeschoten door de Duitsers bij de brug in Beerzerveld en zwaargewond aan zijn rug en benen afgevoerd naar het ziekenhuis in Hardenberg. Daar herstelde hij naderhand grotendeels van zijn verwondingen. Jan Nieboer overleed op 11 september 1995 op de leeftijd van 81 jaar.

In Stegeren herinnert sinds 4 maart 1985 een monument in Stegeren in de nabijheid van de rivier De Vecht aan de droppingsgroep Salland. Die verzetsgroep kon dankzij de zwijgzaamheid en medewerking  van de boerenbevolking van Stegeren haar illegale werk blijven doen. Het monument werd onthuld door burgemeester drs. H.C. Knoppers van de gemeente Ommen, samen met de Vroomshoopse verzetsmensen Jan Nieboer en Evert Vaartjes. 

Op deze locatie op het Stegerenseveld bij de buurtschap Stegeren onder de rook van Kamp Erika in Ommen vonden de droppings plaats. Tijdens de reünie van de verzetsgroep Salland in mei 1980 wijst Evert Vaartjes (rechts op de foto) naar de die locatie.

Onthulling monument Stegeren.