Logo 75 jaar vrijheid

Programma 75 jaar vrijheid

Het 4 mei comité Vroomshoop laat dit jaar de vrijheid herleven

Het 4 mei comité Vroomshoop had voor 2020 ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid een uitgebreid en gevarieerd programma samengesteld. Herdenken en vieren zouden daarbij gecombineerd worden. Corona gooide zoals bekend toen roet in het eten, maar het comité slaagde er toch in afgelopen jaren  verschillende onderdelen van het oorspronkelijke programma te realiseren. Daartoe behoorden onder meer de Memory Route Vroomshoop 1940-1945, een project met gedichten en tekeningen voor en door de schooljeugd en een speciale bevrijdingskrant. 

De Bevrijdingsdag 5 mei, inclusief de estafetteloop vanuit Wageningen met het bevrijdingsvuur door de loopgroep de Zandstuve, kon vanwege corona niet massaal in 2020 of in 2021 in en bij Het Punt gevierd worden. Dat is ook in 2022 niet het geval. Wat in het vat zit, verzuurt niet. Nu wordt eerst door voorzitter Floris Eising c.s. een erkende nationale vrije Bevrijdingsdag afgewacht, waardoor iedereen de vrijheid kan meevieren.

Dit jaar laat het 4 mei comité  op 5 april de Bevrijdingsdag van Vroomshoop zeker niet onopgemerkt voorbij gaan. Jongeren van Het Noordik nemen ’s morgens de adoptie van het monument van vrede, vrijheid en recht op het Vredesplein over van de schooljeugd van ’t Groeipunt. Dat gaat gepaard met de onthulling van het Jess-pad om 11.15 uur bij het Bevrijdingsmonument langs het Zwolsekanaal in Vroomshoop. Dat herinnert voor altijd aan de codenaam die de Canadese Manitoba Dragoons aan de bevrijdingsactie op 5 april 1945 in Vroomshoop gaven. 

‘s Avonds is op 5 april de boekpresentatie van “Levende herinneringen”, dat voor een deel is gebaseerd op de Memory Route en meerdere indringende ooggetuigenverslagen bevat. Het is een omvangrijk en rijk geïllustreerd standaardwerk over oorlog, verzet en bevrijding in Vroomshoop. Hans Nieboer, medeoprichter en oud-voorzitter van het 4 mei comité Vroomshoop, is de schrijver en zijn plaatsgenoot John Mulder van Buro Kordaat de vormgever van het boek. Vanaf woensdag 6 april is het boek “Levende herinneringen” voor € 24,95 te koop bij Bruna Brinkman op het Julianaplein in Vroomshoop en bij boekhandel Heijink aan de markt in Hardenberg.  

Op zondagavond 10 april wordt er ’s avonds vanaf 19.00 uur onder auspiciën van het 4 mei comité Vroomshoop een speciale Bevrijdingsdienst gehouden in het kerkelijk centrum Het Anker aan de Hoofdstraat in Vroomshoop. Vanaf 18.30 zijn de deuren van Kerkelijk centrum Het Anker geopend. In hetzelfde kerkgebouw, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog nog de Nederlands Hervormde kerk heette, werd direct na de bevrijding op zondag 8 april 1945 een intense Bevrijdingsdienst gehouden. Die dienst was opgezet door alle lokale kerkgenootschappen. 

Nu, 77 jaar later, wordt dit op zondag10 april herbeleefd met onder meer toepasselijke liederen door het christelijk mannenkoor Vroomshoop onder leiding van Gezinus Veldman, die tevens de piano bespeelt. Bariton Albert Wessels neemt een solo voor zijn rekening bij het nummer War Child.  

Ook is er muzikale medewerking  van de kopergroep van de Harmonie Vroomshoop, van trompettist Johan Vos, organist Jan Labrijn en van slagwerker Joost Visser. Er zijn herkenbare  beelden van een eerdere theaterproductie over de bevrijding van Vroomshoop. Ook worden er gedichten gedeclameerd door Jeanine de Jong tijdens deze speciale Bevrijdingsdienst, die onder leiding staat van ds. J.A. Droogendijk.