IMG_7963 nieuwe plaquette

Vernieuwde plaquette

Nieuwe plaquette met nu twaalf namen gevallenen op het Vredesplein

Op 4 mei 2004 werd onder grote belangstelling een glazen plaquette met de namen van Vroomshoopse gevallenen van oorlogsgeweld  onthuld. De plaquette bevindt zich op het Vredesplein in Vroomshoop naast het 30 jaar geleden onthulde monument van vrede, vrijheid en recht. Het initiatief voor een plaquette met namen kwam destijds van de Vroomshoper Febe van ’t Oever en werd door het 4 mei comité Vroomshoop gehonoreerd.

Door twee aanrijdingen door respectievelijk een vrachtwagen een personenauto werd de glazen plaquette in de loop van de tijd twee keer vernield en ook beide keren door een nieuw glazen exemplaar vervangen. Toen eind vorig jaar onverlaten door vandalisme de glazen plaquette vernielden, terwijl ook nog eens de vlaggenstok naast het V-monument beschadigd werd, was voor het lokale 4 mei comité de maat vol. Er werd naar ander meer vandalismebestendig materiaal gezocht en gevonden bij Seine Metaal & Snijtechniek in Vroomshoop, die in 2018 ook al tekende voor het bevrijdingsmonument langs het Zwolsekanaal. Vormgever John Mulder van Buro Kordaat ontwierp de nieuwe plaquette, waarop nu ook de naam van oorlogsslachtoffer en dwangarbeider Hermannus Fokkert uit Vroomshoop is toegevoegd.

Vernielde plaquette

Hermannus Fokkert, wonende aan de Tweede Blokweg in Vroomshoop, getrouwd en vader van een gezin, werd na verraad gedwongen te gaan werken in een werkkamp in Magdeburg in Duitsland en is daar op 14 december 1943 op 40-jarige leeftijd overleden. Op de begraafplaats “Vroomshoop” aan het Vredesplein bevindt zich een particulier oorlogsgraf van Mans Fokkert, die oorspronkelijk in Magdeburg was begraven. In overleg met de familie Fokkert is door het 4 mei comité Vroomshoop besloten de naam van deze Vroomshoopse gevallene als twaalfde Vroomshoopse oorlogsslachtoffer op te nemen op de plaquette.  De gemeente Twenterand heeft er door verwijdering van groen en struiken onlangs voor gezorgd dat het Vredesplein nu meer in het licht baadt. Het 4 mei comité Vroomshoop is content met deze aanpak.

Het V-monument en de plaquette op het Vredesplein en de algemene begraafplaats “Vroomshoop” maken deel uit van de 30 markante locaties van de Memory Route Vroomshoop 1940-1945. Deze bijzondere Memory Route geeft de oorlog een gezicht en de verhalen erachter worden zichtbaar op een gratis te verkrijgen routegids, op borden bij de betreffende locaties en via de QR code en de website www.4meicomite-vroomshoop.nl op de mobiele telefoons. Vanaf 5 april tot en met 5 mei 2020 wordt deze Memory Route opengesteld in het kader van het gedenken en vieren van 75 jaar vrijheid in Vroomshoop.