07_woning fam de GRoot

Woning familie de Groot

Woning op het adres Hoofdstraat 29, waar de familie de Groot met zes kinderen heeft gewoond. Jan Jacob de Groot was op 25 juni 1903 geboren in Oude Pekela. Hij was oprichter en eigenaar van de Groot’s Houtbouw, nu De Groot Vroomshoop geheten, en was ook mede-eigenaar van de speelgoedfabriek Sio. De Groot’s Houtbouw had handel in hout en kramerijen voor de bouw, evenals kippenhokken en zomerhuisjes etc. Jan Jacob de Groot leverde tijdens de oorlogsjaren onder meer zeven zomerhuisjes in Tegelen en Vroomshoop ten behoeve van onderduikers.

Het huis van De groot aan de Hoofdstraat

Aan de Vriezenveenseweg bevond zich in zijn appeltuin van 2 ha. grootte een salonwagen, waar drie in het Drentse Orvelte gedropte Belgische agenten twee keer per dag contact probeerden te maken met Engeland.Jan Jacob de Groot werd na verraad gearresteerd samen met zijn plaatsgenoot Jan van der Haar, bakker, gehuwd en vader van drie kinderen. De Belgische agenten wisten na een vuurgevecht te ontsnappen.
Jan Jacob de Groot is op 2 maart 1945 op een akker bij Varsseveld door de Duitsers gefusilleerd samen met 45 politieke gevangenen uit het oosten van het land, onder wie de Vroomshoper Jan van der Haar.
Na het overlijden van haar echtgenoot heeft Eibelliena Jacoba de Groot-Westera het familiebedrijf voortgezet.

Jan Jacob de Groot mocht nog even afscheid nemen van z’n gezin en werd toen naar kamp Erika bij Ommen gebracht. Van daar werden Jan Jacob de Groot, Jan van der Haar en anderen in de gevangenis in Almelo vastgezet en vervolgens in de politiegevangenis De Kruisberg in Doetinchem vastgezet.

Er waren binnen de verzetsgroepen Twente en Salland nog plannen om de gevangenen te bevrijden, maar zover is het nooit gekomen. De Duitse bewakers wisten in de chaotische tijd van het oprukken van de geallieerden geen raad met de gevangenen, die richting Duitsland werden weggevoerd. Daarbij waren naast de Vroomshopers Jan Jacob de Groot en Jan van der Haar ook een aantal verzetsmensen uit Bergentheim. Uiteindelijk werd tot een fusillade van de gehele groep besloten, die bij Varsseveld werd voltrokken.

Een monument in Varsseveld herinnert aan de fusillade van 2 maart 1945.
Via de website 46vanhetrademakersbroek.nl is er extra achtergrondinformatie van de 46 slachtoffers beschikbaar

Janny Visscher-de Groot uit Emmen, de oudste dochter van het gezin de Groot, was een van de degenen, die met andere oud-gegijzelden het bevrijdingsmonument langs het Zwolsekanaal op 5 april 2018 onthulden (zie bijgaande foto).

Het familiebedrijf De Groot’s Houtbouw is met De Groot Vroomshoop voortgezet.