08_woning fam Haselhoff

Woning familie Haselhoff

Woonhuis van de familie F.W. Haselhoff op het adres Hoofdstraat 31, waar vader Frits Haselhoff met z’n gezin tijdens de oorlogsjaren woonde. Frits Haselhoff was plaatselijk commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) en was actief in de verzetsgroep Salland.
De hervormde Oranjeschool aan de Oranjestraat werd direct na de bevrijding op 5 april 1945 door de BS gevorderd, waar al dan niet vermeende NSB’ers heen werden gebracht. Frits Haselhoff maakte duidelijk dat er geen plaats was voor wraak.
Zijn woorden luidden “Geen bijltjesdag” en de rechters moesten later oordelen.
Frits Haselhoff verbleef op meerdere schuiladressen. Hij werd tijdens de oorlog verraden en overleefde op 5 december 1944 op wonderbaarlijke wijze een huiszoeking van de Duitsers door zich schuil te houden onder een stapel aardappelzakken. Frits Haselhoff overleed op 16 oktober 1985 op de leeftijd van 83 jaar.
Kogelgaten van de gevechten op 5 april 1945 zijn nog zichtbaar aan de noordkant van de woning. De lijfspreuk van deze verzetsman Frits Haselhoff was veelzeggend: “Liever dood dan slaaf”.

Kogelgaten in muur

Frederik Henrik (Frits) Haselhoff leidde de lokale verzetsgroep Vroomshoop van het district Salland van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS). De verzetsgroep Salland stond onder leiding van kapitein Evert Lancker uit Hoge Hexel. Na zijn sneuvelen op 11 februari 1944 werd B. Jonas waarnemend districtscommandant van Salland.

De verzetsgroep Vroomshoop was onder leiding van Frits Haselhoff actief met het onderbrengen van de geheime agenten, vervoeren van wapens en met zendberichten. Ook op de zolder van Frits Haselhoff was een zender, waardoor er contacten waren met de leiding van de NBS in Londen. Er waren nauwe contacten met de verzetsgroep op het droppingsveld in Stegeren, waartoe koeriersters werden ingezet. De Duitsers waren Frits Haselhoff op het spoor, maar door elders onder te duiken ontsprong deze de dans.

Frits Haselhoff, gehuwd met Jantje Westera en vader van vijf kinderen, overleed op 16 oktober 1985 op 83-jarige leeftijd.

Frits Haselhoff op latere leeftijd.

Frits Haselhoff 1942

Frits Haselhoff samen met zijn echtgenote Jantje Haselhoff-Westera