In dit weiland langs de Polderweg is Geert Oosterveen op 6 april 1945 tijdens een hevig vuurgevecht van de verzetsgroep uit Beerzerveld e.o. met de Duitsers doodgeschoten. Ook Gerrit Willem Nijboer en Hendrik Jan Schipper kwamen bij dit gevecht om.
Een 15-tal verzetsmensen trok op 6 april 1945 vanaf Beerzerveld richting de Vosseboer ten noorden van Den Ham en raakte daar in een hevig vuurgevecht verwikkeld met Duitse soldaten. Het gevecht werd in de buurt van Beerze in het open veld bij de Eerste Polderweg voortgezet en daarbij sneuvelden drie verzetsmensen en raakten ook meerdere BS-strijders gewond. Met behulp van meerdere gevechtswagens van de Canadese Manitoba Dragoons werden de Duitse soldaten uiteindelijk verdreven, maar voor de herwonnen vrijheid was een hoge tol betaald.
Geert Oosterveen is 47 jaar geworden, gehuwd en was vader van vier kinderen. Geert Oosterveen behoorde tot de verzetsgroep in Beerzerveld en zijn naam staat op het oorlogsmonument in Mariënberg vermeld. Geert Oosterveen is begraven in een particulier oorlogsgraf op de begraafplaats Vroomshoop, voorheen Rustoord.
Geert Oosterveen in jongere jaren.
Foto: © Erwin Heuver.
Floris Eising, vicevoorzitter van het 4 mei comité Vroomshoop, plaatste op 25 december 2019 een herinneringskaars op het particulier oorlogsgraf van Geert Oosterveen op de algemene begraafplaats Vroomshoop, voorheen Rustoord.
Geert Oosterveen is evenals verzetsman Nicolaas Huibers, samen met zes andere gevallenen, vereeuwigd op het oorlogsmonument in het plantsoen tussen de Nieuweweg en de Oudeweg in Mariënberg.
Het oorlogsmonument te Mariënberg