Oorlogsgraf van voormalig stationschef Nicolaas (roepnaam Nico) Huibers uit Mariënberg, geboren op 5 april 1896 in Wognum, op het R.K. kerkhof naast de St.Willibrordkerk aan de Schoolstraat te Geerdijk.
Nico Nicolaas Huibers was stationschef in Marienberg en hielp veel illegale transporten per trein. Hij zorgde ervoor dat verzetsmensen in de juiste trein terecht kwamen. Toen de Nederlandse regering in Londen op 17 september 1944 opriep tot een
algemene spoorwegstaking, dook Nico Huibers direct onder. Hij zat ondergedoken op de boerderij ‘De Bruinhof’ van de familie de Bruin aan de Stenendijk in Beerzerveld, waar ook meerdere geallieerde piloten en een verzetsgroep waren ondergebracht.
Eind februari 1945 deden landwachters daar na verraad een overval. Nico Huibers werd gevangen genomen en belandde eerst in het huis van bewaring in Almelo. Hij werd samen met 116 andere verzetsmensen als represaillemaatregel vanwege de aanslag van het verzet op de Duitse politiechef Rauter op 8 maart 1945 gefusilleerd bij de Woeste Hoeve bij Apeldoorn.
Een bronzen plaquette bij het NS-station in Mariënberg herinnert aan Nico Huibers en aan spoorwegmedewerker en verzetsman Harm de Lange, die op 26 maart 1945 door de Duitsers om het leven werd gebracht bij sabotage-activiteiten bij het spoor.
In de Willibrordus-kerk in Geerdijk bevindt zich een gedenkplaquette voor Vroomshoopse militair en parochielid Hendrik de Vries (23). Hij bezweek aan zijn verwondingen na een vuurgevecht in Garoet in het voormalig Nederlands Indië op 9 oktober 1949.
Foto: © Erwin Heuver.
Suzanne Ekkel, bestuurslid van het 4 mei comité Vroomshoop, plaatste op 24 december 2019 een herinneringskaars op het particuliere oorlogsgraf van Nicolaas Huibers.
De naam van deze verzetsman is vereeuwigd op het oorlogsmonument in het plantsoen tussen de Nieuweweg en Oudeweg in Mariënberg. Ook de in Vroomshoop begraven verzetsman Geert Oosterveen staat op dat monument vermeld.
Het oorlogsmonument te Mariënberg
Floris Eising, vicevoorzitter van het 4 mei comité Vroomshoop, legde op 4 mei 2020 een roos op het graf van Nicolaas Huibers.
Foto: © Erwin Heuver.