Programma 4 mei 2023

Herdenking in Vroomshoop

Op donderavond 4 mei aanstaande vindt de jaarlijkse herdenking plaats op het Vredesplein in Vroomshoop. Als landelijk thema voor de herdenking geldt dit jaar ‘Leven met oorlog’. Het Nationaal comité vraagt hiermee aandacht voor de impact op oorlog op individuen, families en op de samenleving.
Bij het monument voor vrede, vrijheid en recht begint het orkest van de Harmonie Vroomshoop om 19.25 uur met het spelen van koraalmuziek. Om 19.30 uur volgt het welkomst- en openingswoord door Floris Eising, voorzitter van het 4 mei comité Vroomshoop. Wethouder Arjan Hof houdt namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand een toespraak. Dit jaar leveren de leerlingen van de adoptieschool de Willibrordusschool hun bijdrage aan de herdenking.
De krans- en bloemlegging ziet er als volgt uit: wethouder Arjan Hof namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, leerlingen van de Willibrordusschool namens de Vroomshoopse jeugd en de Canadese bevrijders, de Oranjeverenging Vroomshoop, het Rode Kruis Twenterand, jongeren van de inloop van de stichting Zorgsaam Twenterand en tot slot het 4 mei comité Vroomshoop. Voor iedereen, die dat wil, wordt er vervolgens gelegenheid geboden om bloemen bij het Vredesmonument neer te leggen.
Na het luiden van de kerkklokken en het spelen van de Last Post volgen vanaf 20.00 uur de twee minuten stilte. Direct daarna worden twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld en gezongen. Comitélid Suzanne Ekkel draagt afsluitend een gedicht voor. Het 4 mei comité Vroomshoop verzoekt de lokale bevolking op 4 mei vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de Nederlandse vlag halfstok te hangen.

Dodenherdenking

Opdat wij niet vergeten
Vele decennia later
Dragen mensen nog littekens op hun ziel
Dreunt oorlog door in verdere generaties
Vele decennia later
Zwijgen mensen
Vergeten mensen
Mensen leven door
Vele decennia later
Leven de gestorvenen voort in het verdriet
Getekend door de pijn van een periode vol ellende
in de hoop dat niemand dit meer hoeft mee te maken
Want het gevoel van oorlog sterft nooit.

(Daan van Bruggen)