Over het 4 mei comité Vroomshoop

Het 4 Mei Comité Vroomshoop is opgericht op 17 februari 1988 en heeft als doelstelling om bijeenkomsten (herdenkingen) te organiseren jaarlijks op 4 mei ter ere van hen die vielen in hun strijd voor vrijheid en vrede. Niet veel later was de stichting 4 mei comité Vroomshoop een feit, waarvan acte. Het eerste bestuur van deze stichting had zich ook als doel gesteld om te komen tot een nieuw herdenkingsmonument op een centrale plaats in het dorp Vroomshoop. De initiatiefnemers van het eerste uur waren Hendrikus Wekamp, Joop Prins, Hans Nieboer, Jans Becker en Jan Telman.

Bestuur 4 mei comite

Het huidige bestuur

Hans Nieboer

Hans Nieboer
voorzitter

Floris Eising

Floris Eising
vice-voorzitter

Marisca Eggens

Mariska Eggens
penningmeester

Jeanine de Jong

Jeanine de Jong
algemeen-adjunct

Gerwin Plaggemars

Gerwin Plaggenmars
secretaris

Historie van het 4 mei comité

5 April 1945, een heugelijke dag in de nog betrekkelijk jonge geschiedenis van Vroomshoop.

Het is de bevrijdingsdag van Vroomshoop. ’s Middags om 12 uur komen onze bevrijders over de Puntbrug Vroomshoop binnen. Het zijn de Canadezen van het A squadron van de XII Manitoba Dragoons. Het ging niet zomaar! De dappere mensen van het verzet, toen behorend bij de Binnenlandse Strijdkrachten moesten eerst nog de strijd aanbinden met een groep Duitse Fallschirmjäger.  
De Tonnendijkbrug moest het ontgelden, evenals de Geerdijkbrug. Tevens dreigden de Duitsers een vijftigtal Vroomshoopse burgers, waaronder vrouwen en kinderen, te fusilleren langs het Zwolsekanaal. Als de Canadezen naderen weten de Duitsers dat ze zich gewonnen moeten geven.

vriendofvriendinthumb

Vriend of vriendin worden van het V-monument?

Sluit Menu